Keilepand

TRANSACTIE

Keilepand

20 november 2019

De gemeente Rotterdam verkoopt het Keilepand in de Merwe-Vierhavens (MH4) aan het KeileCollectief. Het pand wordt door de kopers ontwikkeld tot een plek voor kennisdeling en ontmoeting.

Het pand is in 1922 gebouwd als pakhuis voor Thomsen's Havenbedrijf. Totaal omvat het pand 14.500 m² bedrijfsruimte.

In het Keilepand zijn GROUP A, SANT Interiors, Woodwave, Bekkering Adams architecten, De Urbanisten, HP architecten, NIEMAN De Raadgevende Ingenieurs, Brandsing Meubelmakers, Rechtstreex, en Boulder Neoliet gehuisvest. Na de overdracht staat een verdere verduurzaming van het historische pand gepland. Een nieuw dak en gevelrenovatie zorgen voor een betere isolatie. Een vernieuwde centrale hal behoort ook tot de investeringen. 'In 2020 zal het Keilepand verder transformeren tot een bruisend KeileCollectief!"

In het voorjaar van 2020 verhuist ook het kantoor van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) naar het Keilepand. Bij speciale gelegenheden als Art Rotterdam Week en Wereldhavendagen is het pand voor publiek geopend en worden er in de centrale hal onder de naam KeileContemporary regelmatig wisselende exposities georganiseerd. Vanaf september 2020 is de KeileZaal de hoofdlocatie van de IABR-2020-Down to earth. 

M4H vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District: de plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. Er worden nieuwe technologieën uitgedacht, getest en toegepast. Deze nieuwe technologieën zijn onder meer gebaseerd op digitalisering, robotisering en op het toepassen van nieuwe, duurzame energie en materialen.

Molenaar Bedrijfshuisvesting trad in deze transactie op als adviseur van de gemeente Rotterdam en Van Heeswijk notarissen als projectnotaris.